ноември 16, 2007

Панаири, панаири...

Спомняте ли си кога за последно сте седели на някоя от дългите сватбени маси, украсени с цветя по средата, яли сте си миниатюрната салата и сте си мислели: “На мене никога няма да ми случи това! Никога няма да се облека като сметанова торта. Абсолютно никога!” или “ Никога няма да се правя на палячо!” Мислете си, но не се знае, кога ще “ви изпие чавка мозъка” и ще се окажете в ролята на “булка” или “младоженец”. В първия вариант ще се въртите безпомощно, увита в 100 метра плат, и ще се чувствате като онези хора, облечени в гигантски зеленчуци, които плашат децата по атракционите. Всички ще ви зяпат, а някое дете ще дръпне майка си за ръкава в църквата : “Мамо, а на тази бялата какичка, къде и е главата?” Ще си наемете и диджей, знам ви аз! Който срещу 100 лева на час ще ви предскаже по разпръснатите върху мръсен бял чаршаф карамфили колко деца ще имате. Само го оставете! Такива неща ще види в бъдещето, че свят ще ви се извие. “Свекървата” ще ви набута парче питка, натопено в мед, в устата и диджея - този велик гуру на сватбите, ще каже някоя тъпотия, дето всички я очакват, но ще се смеят.

“А сега, мили гости, първият танц на младото семейство!” Песен, избрана зорлем от фонотеката на диджея – няма мърдане, трябва да е сладникаво, сълзливо и да става за блус. Докато вие се въртите двамата на дансинга, вашите гости си хапват “ордьоврите” и на половината вече им е все тая – и за булката, и за младоженеца, и за целия панаир. Гостите ви са основно два вида – едните са дошли да се нарежат и да се натанцуват, а другите да забършат някого/някоя. Младите, неомъжени жени се възбуждат по сватбите. Стават по-разговорливи, по-отворени за контакти. Каква по-добра предпоставка за авантюра! Ергените - приятели на младоженеца, цяла вечер се държат като Дядо Коледа на стимуланти. Накрая се наливат безобразно, поръчват на диджея Пантера и се мятат по празния дансинг заедно с младоженеца, в знак на протест срещу “сериозността на събитието”. А “булката” гледа умилително: “Моят непораснал мъж, как ги слуша още тия! Ще види той една Пантера като се роди детето!” Да, забравих - булката често е бременна. Съответно не може да се напие на сватбата си, а е задължена да танцува жизнерадостно с всички баби и лели на хора, рокове и Шакира.

Хубавото на големите сватби е че научавате за съществуването на знайни и незнайни роднини. Срещате братовчеди, за които не сте и подозирали, но “няма как, маме, те са ни канили…” А какви интересни подаръци може да получи човек на сватбата си! Какви прекрасни вазички и кухненски роботи! Все важни за бъдещия ви съвместен живот. След празненството младото семейство има ресурс да се замеря с чаши и чинии 2 живота, да ги чупи в стената при скандали и пак ще останат. Ножове не се подаряват на млади хора, да се разберем!

Сега ще кажете: "Има и съвременни сватби!" Има, даже често - ама са същият панаир. На някои от тях булката може да е в розов минижуп и да се вози в лимузина по улиците на София в задръстването, извадила главата си от покрива. Действието може да се развие и в някой скъп хотел и да се лее шампанско като из ведро, но това е просто другото, по-скъпото измерение на кича.
Не ви ли е било неловко да гледате как "младото семейство поздравява гостите”, как се “храни” с торта или как младоженецът сваля жартиера на булката? На мен винаги ми е било глупаво и неловко. Гледам и ме е срам. И ми иде да потъна в земята заради тях. Заради италианската рокля под наем или тая, евтината от Асеновград. Зради поканите, звънчетата, отегчените сервитьори и свинските гости. За тъпата музика и селския диджей и въобще зради цялата загуба на време. Заради това, че са дали десетки хиляди левове за тоя цирк. Десетки хиляди левове, с които могат да заминат някъде. Да се излежават на някой хубав плаж, да мързелуват и да правят секс като луди. Да се върнат със загар и разлики от слънчеви очила. Да кацнат на летището и за започнат от добра основа. Най-здравата – тази, от която, освен снимки, остават и спиращи дъха спомени, и размяна на души, и следобедни ласки.

Може би ми е наследствено това отношение към панаирите. Майка ми и баща ми се оженили на Витошка в чарлстон и сабо,с двама свидетели и част от родителите. 3 дена всичките им приятели са пили у тях. Във ваната е било пълно с алкохол , а веселбата е била денонощна. Съседите са викали "милиция" през 2 часа. Абе, класика... Били са млади и са се обичали.
И аз като малка си мечтаех да бъда булка, принцеса, баронеса или “друга там ..еса”, но ми мина. Някъде към 18 годишна.