март 04, 2008

4-ти март

Преди 31 години на 4 март е имало земетресение. Казват, че било сериозно – 7-ма степен по Рихтер. В Свищов загинали над 250 души. В София, хората, уплашено са излизали пред кооперациите по чехли и халати. По улицата е било пълно с паникьосани семейства. Казват, че на същия ден във Втора градска акушерките са държали детските креватчета, за да не се блъскат едно в друго. А родилките са лежали по леглата си. Какво да правят? Същия ден, дежурните акушерки се изнервяли от непрекъснато звънящия телефон. През няколко часа се обаждали различни хора и питали все за едно и също дете.:„Момиченце или момче? Ама сигурна ли сте?”

Вечерта, докато Свищов е тънел в прах и ужас, във Воденицата един пиян, щастлив баща е черпел цялата кръчма наред, свирел е оркестър и се е леело вино. Поливал е сериозно и е празнувал 3 дена. На няколко хиляди километра от там едни горди баба и дядо са се радвали на новината, а други – само на 20 км разстояние, са въртели телефоните, за да се хвалят с първата си внучка.

Разказвали са ми, че било хубав, ясен ден, слънчев. Като днешния. Един от 365-те на всяка година. Веднага след 3-ти март и точно преди 5-ти. Началото за мен и краят за много други. Болки и радостни сълзи за майка ми, еуфория за баща ми.

Днес, 4 март 2008. Все още съм в леглото, защото не мога да свърша нищо от телефоните. Ту единият, ту другият. И втората линия непрекъснато. Гледам неоправения си багаж от снощи и не знам как ще стигна въобще до него. Уж за 4 дена, а все едно сме се пренесли току що. Закъснявам за фризьор, но се разсейвам. Но ще се стегна и ще стигна до блажения сутрешен душ. Ще се вгледам в огледалото, ще се усмихна с насъбраното от Солун слънце и цял ден ще си повтарям, че вече съм на 31. Ще облека нещо ново и ще отида да се поглезя, докато говоря по телефона.

Какво друго може да прави една 31-годишна жена навръх рождения си ден?

10 коментара:

 1. Помня отлично онази нощ. Бях в първи или втори клас, на сутринта отивам на училище и всичките ми съученици се хвалят, че видели земетресението. Как хората слизали по пижами на двора, как някаква баба скокнала като тигър обратно в блока да си търси пормонето.

  Отделно слушах историйки за разхождащи се гардероби, падащи чинии от полиците и т.н.

  А аз целия тоя купон просто го проспах. И нашите също.

  Яд ме беше поне няколко години след това ;-)

  ОтговорИзтриване
 2. Честит рожден ден Ани!
  Желая ти много здраве, много слънце в очите и радост в сърцето. Бъди все така лъчезарна и вдъхновяваща. Бъди все така себе си.
  Красив живот изпълнен с цялата радост на света:)

  ОтговорИзтриване
 3. Как какво... ядеш една суха паста "Балкан", обуваш гумени ботуши на бос крак, бикини "Злата невестулка" , крадеш някоя могъща машина - новия ланд роувър и празнуваш докато те хванат.

  ОтговорИзтриване
 4. Анонимен04 март, 2008 13:44

  Трети март е особен ден, случват се странни събития около него.
  Честит рожден ден!

  ОтговорИзтриване
 5. Горната ми реплика беше да споделя, че отлично помня онази знаменателна нощ. А иначе - честит рожден ден и от мен! ;-)

  ОтговорИзтриване
 6. помня че ми умряха рибките тогава точно. така както си бяха в един буркан,иначе и аз бягах по пижама надолу...

  ОтговорИзтриване
 7. Анонимен04 март, 2008 19:15

  Честити рожден ден
  Пожелавам ти цялата радост, късмет и щастие на целия свят и някого за когото ти да бъдеш целия свят.

  ОтговорИзтриване
 8. Анонимен04 март, 2008 20:02

  честит рожден ден, Невероятна Ани:)

  ОтговорИзтриване
 9. Честит рожден ден Ани!
  Пожелавам ти много здраве и щастие, и дано си все така влюбена и вдъхновяваща.
  Поздрави с малко закъснение :)

  ОтговорИзтриване
 10. Честит Рожден Ден!

  ОтговорИзтриване

Радвам се, че искаш да коментираш отново:)! Коментарите тук са само временно явление, но така и така да припомним правилата: Пиши на кирилица! Подписвай се! Не обиждай автора и коментиращите! Всички коментари, които не отговарят на тези условия няма да бъдат публикувани. И последно - ако авторът просто не ти се кефи, също няма да публикува коментара ти. Анна