ноември 25, 2008

Бялата кръв на "другия свят"

Чували ли сте за „бялата кръв”? Аз не бях. До вчера, когато Той ми се обади развеселен, току що слязъл от едно такси. Имал интересна среща, от третия вид. С таксиметров шофьор – тези, които помниш дълго и разказваш за тях на приятели. Та въпросният водач на жълто МПС подхванал разговора с „Как е момче, как е младежта, как са жените?” и след това последвал доста интересен монолог, за който моят приятел е съжалил, че не е могъл да го запише. Започнало се как човекът поддържал три жени едновременно и къде точно са ерогенните им зони, с детайлно описание естествено. Коя разновидност точно на 69 е най-добре за жената, за вкуса й и за абсолютно невъзможната опция „тя да не иска да го лапне, ще го пипа, ще го пипа и после какво ще прави”. Така монологът стигнал и до „бялата кръв”, което се оказало спермата – хайде, да не ви мъча. Та на човека жена му нещо я „болели костите” и след малко терапия – редовно поглъщане на бяла кръв, се оправила. После пък родила горката и започнала много да й пада косата „от калция и желязото”, та бялата кръв отново свършила работа. Оттогава жена му „приема профилактично и е здрава като бик”. Като бил млад, „добивал” бяла кръв по 6-7 пъти на ден и обикалял по болниците да я продава. По 5 лева му давали на „доза”. „Много лечебно, ти казвам, сума ти лекарства се правят така. Бялата кръв!” Напълнил е главата на поредния си клиент със съвети от добрата практика и си е поискал лев и петдесет бакшиш. „Айде де, какво се стискаш?!” Преживяването е било забавно. Въобще забавно е да се повозиш на такси. Къде другаде ще имаш шанса да попаднеш на такава откачалка и да научиш толкова ценни неща за световното универсално лекарство „бяла кръв”? Учудвам се как не е намекнал, че помага и за по-сериозни неща. Какво ще си играем само с косопад и мистериозни болки в костите! Редовното поглъщане на бяла кръв може би лекува язва, а може би скоро учените ще открият, че хората, които са поглъщали повече от нея няма да страдат от алцхаймер? А може би, може би! Може би бялата кръв лекува рак и спин! Това е пропуснал само. Еехх, мечти!

Добре, че са такситата, които ни се налага да ползваме от време на време. Аз лично съм попадала на жестоки екземпляри. „Бивши агенти на държавна сигурност”, които знаят точно как минава хероина през границите. „Адвокати”, които в свободното си време „въртят геврека”. Жени, със спрей и нож под седалката, които бият „благоверния си” през ден. Откровени пияници, чиито червени вратове са там, за да те убедят, че „има опрощение”. В редовното пиене. Разочаровани от живота екстремисти, които взимат всяко разстояние в София за максимум 10 минути и са там, за да се убедиш, че всеки ден на тая земя ти е подарен и може да ти е последният. Мазни коцкари, които те осведомяват подробно за сексуалния си живот и болните си фантазии. Други те питат колко струва прическата ти и знаят цената на парфюма ти. Отчаяни „интелектуалци”, от които разбираш защо самоубийството не винаги е най-лошия вариант. Бесни селяни, които са в София от няколко години, псуват „софиянци” и не знаят имената на улиците. Арогантни глупаци, които правят пътуването ти непоносимо с евтини цигари и тиха чалга.

Мисля, че мога да изброявам още доста. За съжаление тези, забавните, са малко. А нормалните и приятни таксиметрови шофьори също. Возила съм се при тихи, интелигентни и чистоплътни шофьори, които ти вдъхват увереност и те карат да забравиш, че пътуваш. Единици. За съжаление.

Най-лесният начин да се сблъскаш с този „друг свят” на тези „други” е да се качиш на такси. Свят, който не познаваш. Свят, който гони рента, бакшиши, слага помпи, настройва апарати. Свят, който се събира в 4 през нощта на бира по стоянките. Вози проститутки по домовете. Купува цветя и лекарства по поръчка. Носи пистолет в джоба на шофьорската врата и бухалка в багажника. В този свят Левски Г не е нарицателно за „на майната си”, а приятен курс и „до летището” не носи трепета от приближаващо пътуване. В този свят наричат спермата „бялата кръв” и я „даваш” на жена ти, за да не я болят костите.